Mountainbike

Sommar betyder för många cykelsäsong och mountainbike är en rolig aktivitet både för dig och din hund. Att cykla är ett underbart sätt att se naturen med din hund! Ofta finns det fler människor ute som njuter av stigarna, så det är viktigt att förbereda dig i förväg om du planerar att ta med dig din hund på din nästa tur. Här är några tips att tänka på från oss och Ruffwear:

Som med alla aktiviteter där din hund kommer att vara lös, se till att du själv är alert innan du ger dig ut på cykel tillsammans med din hund. När du väl är på två hjul går allt snabbare, så du måste vara ännu mer proaktiv med att kalla in din hund när du stöter på andra i spåret. Öva mycket inkallning med olika störning och vid olika hastigheter för att se till att det verkligen fungerar när det gäller.

Fundera på vart du vill att hunden ska vara när du cyklar. Ska hunden vara framför så att du ser den? Ska hunden vara bakom så att det är du som leder? Eller vill du att hunden springer vid sidan när stigen eller vägen är bredare?
Fundera på hur du vill ha det och börja sedan träna i låg fart så hunden vänjer sig att vara runt cykeln. Våra hundar tar gärna ut steget lite för mycket om de är framför och jag vill gärna hinna se om vi möter någon eller något dyker först så jag brukar ha de bakom eller vid sidan om det går. Men om man är bekväm med att ha hunden framför kan det vara att föredra då du hela tiden ser hunden.

Planerar ni att cykla längre distanser krävs planering och träning för att inte slita onödigt på leder. Börja med korta sträckor och kör inte i full fart i långa nedförsbackar första gångerna. Likadant om ni haft ett uppehåll, börja med korta sträckor, men har ni tidigare kört brukar det gå snabbare att komma i form igen. Vi vill ju gärna se att hunden är frisk, glad och äventyrlig även vid sin ålderdom.

Att cykla är en aktivitet med mycket högre tempo än att tex gå, vandra eller springa med din hund, så de kan tröttna snabbare eller bli varmare. Packa mer vatten än normalt och överväg att använda kylutrustning vid varmare väder. Ruffwear har många varianter att välja mellan, men det bästa för denna typ av aktivitet är Swamp Cooler™ Zip Vest (tidigare Jet Stream™ Cooling Vest).

Om du inte kan ha din hund i lös kan bikejoring vara ett bra sätt att njuta av tillsammans. Innan du börjar kan det vara bra att öva på kommandona stanna, kör och sakta ner.

Vi hoppas att du får chansen att prova på mountainbike eller bikejoring med din hund!