Vandra med hund

Finns det någon bättre att ta med sig på vandringen än sin fyrbenta vän? När vi vandrar med våra hundar ger det oss en chans att anamma deras nyfikenhet och äventyrskänsla som man kanske i vardagen inte hinner med. De kanske stannar för att undersöka en fläck där något djur gått förbi och med det kanske vi upptäcker blommor som vi annars skulle gått förbi. Din hund plaskar genom en bäck som vi normalt vandrar runt och ger oss en stunds skratt och glädje att njuta av stunden. Hundars och för den del andra djurs närvaro lyfter varje litet ögonblick, får oss att se mer och göra mer och framförallt njuta av stunden, tid för återhämtning och lämna vardagsbekymmer bakom oss.

Våra hundar, stora som små, följer gärna med på vandring. Med lite förberedelser, med rätt utrustning och lite upptäckarlusta kommer ni på god väg till att få en trevlig och minnesvärd vandring tillsammans. Här är lite tips från oss och Ruffwear:

TIPS FÖR ATT VANDRA MED HUND

HA EN PLAN
Innan du ger dig ut på vandring, se till att du har en plan. Bestäm vilken vandringsled du kommer att gå, vart du kommer börja och avsluta. Här kan det även vara bra att fundera på vad som finns längs leden beroende hur du vill övernatta (tält/stuga etc) och titta upp de specifika reglerna för hundar längs leden. Det mesta går att hitta online, via turistbyrå eller turistföreningen.

Se till att alltid ha ett koppel lättillgängligt även om det inte finns krav på koppel längs leden. Quick Draw™-koppel kan fästas och lindas runt halsbandet när det inte används, vilket gör att du snabbt kan koppla upp hunden vid behov.

När man både packar både till sig själv och hunden är det lätt att man glömmer något hemma. Ofta kan det vara något man använder till vardags och ska packa ner sist. Själv har jag flera gånger slängt hundarna i bilen och insett när jag kommer fram att jag inte har några koppel. Som tur är har det bara hänt när jag ska iväg på något i närheten, men numera har jag alltid en väska till hundarna så att ingenting glöms. Haul Bag™ är en perfekt, vattentät väska för att organisera och transportera din hunds utrustning – ett bra sätt att undvika att något lämnas kvar hemma.

FÖRBEREDA OCH PACKA
De grundläggande behoven under vandringen är lika både för dig och hunden: mat, vatten, utrustning som passar vädret och terrängen. Första Hjälpen är alltid bra att ha med. Det är bra att redan innan fundera igenom hur du ska hantera tex ett ormbett eller en tasskada. Om det skulle behövas en provisorisk munkorg, kan man lätt gör en med tex ett snöre.

Innan du ger dig ut, kontrollera väder och temperatur så att din hund är lika väl förberedd som du. Packa extra vatten om det ska vara varmt, regnskydd eller täcke om det ska vara blött eller kallt och glöm inte något gott, det är alltid ett uppskattat inslag.

UTRUSTNING
Kommer ni vandra i stenig terräng eller på varma vägar erbjuder Grip Trex™-skor ett utmärkt tasskydd. Här gäller samma som för oss, gå in skorna innan vandringen.

Såklart låter vi även hunden få en viktig uppgift på våra vandringar, nämligen bära en del av sin utrustning med klövjeväska. Ruffwear har klövjeväskor anpassade både för kortare vandringar till längre turer i vildmarken. Läs mer under klövjeväskor.

LYDNAD
Bra grundläggande lydnad underlättar när ni möter andra, både djur och människor och vem vet, kanske ni träffar några ni slår följe med eller blir vänner.
Anpassa dig till det som råder för vandringsleden/området och var uppmärksam på andra vandrare, hästar eller cyklister på leden.

Lite godis är alltid bra att ha i en godisväska runt midjan om du vill belöna under vägen. Treat Trader™ kan antingen bäras runt midjan eller fästas i byxlinningen eller din ryggsäck.

Crag™ Leash är ett justerbart koppel som du kan förlänga för mer utrymme att ströva på eller förkorta när du vill ha dem närmare din sida.

LÄMNA INGA SPÅR
När du vandrar eller vistas på annat sätt ute i naturen, se till att lämna minimal påverkan på miljön och lämna inga spår. Detta inkluderar att plocka upp hundbajs och slänga det i ett lämpligt kärl eller gräva ner det.
Respektera vilda djur och låt inte hunden jaga dem och visa andra vandrare hänsyn genom bra uppförande och etikett.

Vill du ha ett bekvämt sätt att transportera begagnade bajspåsar är Ruffwear Pack Out Bag™ ett tips. Den kan bäras runt midjan eller så kan bältesklämman fästas direkt på din ryggsäck.

VAR UPPMÄRKSAM
Under vandringen får hunden alla möjliga nya dofter att undersöka och nya miljöer att utforska. Du kan få många härliga skratt när din hund upptäcker nya saker, men håll också ett extra öga på vad din hund utforskar eller är på väg. Det kommer komma tillfällen då du kan behöva styra bort hunden från en osäker plats eller situation eller från att äta något de inte borde.
Efter din vandring (eller med jämna mellanrum under längre vandringar), kontrollera pälsen och leta efter fästingar, taggar, små sår och skärsår som din hund kan ha fått. Att hitta och ta itu med dessa saker tidigt är viktigt för att undvika att det förvärras eller blir infekterat.

NJUT OCH HA ROLIGT
Att vandra med din hund är ett fantastiskt sätt att upptäcka nya platser tillsammans, men det kan kännas lite ovant om du aldrig har gjort det förut. Gör ditt bästa för att förbereda dig i förväg, men var också redo att vara flexibel om saker och ting skulle förändras.
Utöver det hjälper lite tålamod och humor. Ni skapar minnen tillsammans och bygger ert band – och det är det bästa!